
Man skal starte med manden i spejlet har jeg hørt. Svært at pege fingre af andre og blive frustreret over andres manglende initiativ hvis jeg ikke selv er klimaduks. I frustration er det tydeligt at jeg ikke er det bedste eksempel. Men hvordan ser det rent faktisk ud?
Desværre er det ikke altid nogen rar følelse at kigge sig selv dybt i øjnene. Erkendelsen kan ramme hårdt og især erkendelsen af eget manglende initiativ. Det står lysende klart at jeg er vant til, at det er nemt at pege fingre og have en holdning til alle mulige andre, uden selv at gøre noget. Jeg er typen der bliver frustreret over at andre ikke lever op til deres ansvar og gør noget. Og har følelsen af at Danmark bevæger sig den forkerte vej og måske ikke er så grøn endda. Alt sammen direkte fra sofaen blandet med en uovertruffen viden om hvordan det hele bør gøres.
Det er sgu ikke ok og virkeligheden er jo en anden og sofaen er sjældent et godt sted at starte! Så inden jeg bevæger mig for meget ind på andres bane, virker det fornuftigt at finde ud af om min egen er spilbar.

Men hvad er mit aftryk? Jeg ved jo at jeg flyver og har en bil. Ved at beton er noget rod og bor i et flot betonbyggeri. Men hvor meget udleder jeg? Hvad tæller, hvad tæller ikke? Hvad skal der til for at leve, og hvor kan det betale sig at gøre en indsats? Er jeg klimaduks eller klimasynder? Hvad er becnhmark og best case? Og måske vigtigst, hvordan finder jeg ud af det?
Har nok lidt på fornemmelsen at jeg ikke er en udpræget klimaduks. Men så meget desto mere er der brug for det her!
8 “FUN” FACTS (de er faktisk ikke specielt sjove)
For lige at fjerne lidt fokus fra mig selv igen har jeg fundet nogle facts som en lille starter. Facts jeg er stødt på rundt omkring, som giver lidt perspektiv til hvor vi er og hvorfor det er relevant at have den her snak.
Fact nr. 1: “Earth System Research Laboratory”1 seneste opdatering viser at den atmosfæriske CO2 er på all time high med 412.41 ppm. Så det er ikke helt ligegyldigt at se på CO2 niveauer og diskutere hvad der kan gøres for at sænke.
Fact nr. 2: En gennemsnits dansker udleder ca. 17 tons CO2-ækvivalenter (tal fra concito). Heri går ca. 5 tons til at holde det fælles Danmark kørende2.
Fact nr. 3: En tur til og fra Thailand med fly “koster” ca. 4 ton CO2 per person eller hvad der svarer til mere end otte års strømforbrug eller 33.000 km i en gennemsnits bil2!!
Fact nr. 4: 50% af de fattigste mennesker på jorden udleder 10%! Så tid til at kigge på sig selv2 .
5: WHO estimerer at der hvert år dør 4.2 millioner mennesker3, som direkte resultat af luftforurening. Det svarer ca. Til 74% af Danmarks befolkning……hver år.
6: Vi løber ikke tør for fossile brændstoffer lige foreløbig. Der er estimeret til 1.350 år mere hvis vi skal tømme alle lagre4. Dvs. vi skal ikke sætte os ned og vente på at det sker!
7: 3 danske forskere har beregnet at det vil koste hver dansker 150 kr. at slippe af med fossile brændstoffer (kul, olie og naturgas) ved brug af andre eksisterende teknologier4 .
8: UN’s beregninger viser at hver beboer på kloden bare skal udlede 3 tons CO2 for at vi går i CO2 “nul”5. Udfordringen er at gennemsnittet ligger på 4.5 tons. Så vi bruger 1½ klode selvom vi kun har 1.
1. https://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/monthly.html
2.http://vejr.tv2.dk/2018-08-29-vi-er-nogle-af-de-stoerste-co2-udledere-i-verden-hvordan-kan-du-skaere-ned
3. https://www.who.int/airpollution/en/
4. https://politiken.dk/klima/art6949386/Omstilling-til-en-klimavenlig-%C3%B8konomi-koster-ikke-mere-end-150-kroner
5. http://www.ecocivilization.info/three-tons-carbon-dioxide-per-person-per-year.html
4 Comments
Hej Jakob! Fedt iniativ, men jeg studser lidt over din fun fact nr 3,
Du skriver 4 tons Per person? Kan de virkelig være sandt? Menes der ikke i alt? Tænker der er vel en 300 mand i sådan en, så det 1200 tons CO2 for en Thailand flyver? Er det virkelig rigtigt?
Men ellers en fed blog! Velskrevet!
Det er desværre sandt. Ifølge Concito så koster turen 4 tons per person. læs her et stykke nede i artiklen omkring flyrejser: http://vejr.tv2.dk/2018-08-29-vi-er-nogle-af-de-stoerste-co2-udledere-i-verden-hvordan-kan-du-skaere-ned
Hej Jakob.
Fedt initiativ. Hvordan hænger punkt 2 og 8 sammen? Kan ikke få det til at stemme i mit indskrænkede økonomihoved.
Dine stream på forsiden er svære at nå at læse. Kan være jeg læser langsomt, men hvis du sætter tempoet lidt ned, så kan jeg følge med.
MVH Jens
Sætter hastigheden lidt ned. Det skal kunne læses.
i forhold til 2 og 8 så er 2 danske tal og 8 globale tal. Så globalt set udleder hver verdensborger 4.5 tons per år. Vi danskere ligger bare ikke så godt til og udleder ca. 17 tons per år. Så der er et stykke vej igen.